Ken jij je rode knop?

Ieder mens ontwikkelt door de jaren heen een eigen beschermingsmechanisme, ofwel een rode knop🎈. Een mechanisme is bedoeld om jou te beschermen tegen emoties en/of gevoelens, waar je niet goed raad mee weet. Lees hier het verhaal van Jan-Willem:

Het vliegtuig landt en Jan-Willem haalt opgelucht adem. Hij moet met zekere regelmaat naar het buitenland voor werkzaamheden en is altijd weer blij als hij veilig aan de grond staat. Liever zou hij zelf met de auto rijden, maar dat kost teveel tijd. En tijd is geld.

Jan-Willem houdt enorm van controle. Zijn functie als Managing Director vraagt dat ook van hem. Resultaten, omzetcijfers en weer veilig op de grond belanden beheersen hem in zijn functie. Aan de buitenkant heeft hij alles op orde; goede baan, mooie vrouw, dikke auto 🚘 en dito huis 🏡. Echter, wat Jan-Willem ook doet, wat hij ook bereikt, nooit voelt hij zich goed genoeg. Nooit kan hij tevreden zijn met zichzelf en zijn leven. Er gaat geen dag voorbij of hij raakt één of meerdere malen in paniek. Een rotgevoel dat hij geleerd heeft te negeren. ‘Alles onder controle houden’ beheerst zijn leven dusdanig dat de angst voor het verliezen ervan hem nog panischer maakt.

‘Sterk zijn’ is zijn rode knop!

Als kind is Jan-Willem gepest en werd hij genegeerd. Niemand die dat weet, niemand die dat aan hem ziet. In zijn functie weet hij precies wat er van hem wordt verwacht en hij is er goed in. De controle beheerst zijn leven. Het kost hem energie en geeft hem in momenten een gevoel van diepe intense leegte. Hij durft zich niet te verbinden met zichzelf, laat staan met de mensen om hem heen. Iets in hem is bang voor mensen, bang om gekwetst te worden, bang dat ze hem zullen raken. Hij kent de pijn. Ergens is ook hij enorm bang voor zichzelf. Bang dat zijn gevoelens hem zullen overweldigen of bedelven. Dat hij om zich heen gaat slaan, gaat lijken op een alles vernietigende, spuwende vulkaan 🌋 of juist nergens meer toe in staat is!

Jan-Willem is zich heel bewust van zijn negatieve overtuiging en het mechanisme dat daarmee wordt aangestuurd. Hij moet hier vanaf zien te komen. Hij wil dit niet meer! Maar Jan-Willem is bang dat, als hij de controle loslaat, hij de daarmee loskomende gevoelens van pijn en verdriet niet aankan. Dat hij er aan onderdoor gaat. Er niet meer uitkomt. Daarnaast heeft hij een duidelijk motto: ‘Gevoelens zijn voor watjes, daar kun je geen bedrijf mee groot maken!’ En dan? Hoe nu verder?

Herken jij jezelf in het verhaal van Jan-Willem? Met het boek ‘Knetterlekker in je vel’ ga je in vijf stappen naar een leven zonder zonder angsten, saboterende gedachten en beperkende negatieve overtuigingen, oftewel: binnen no time zit jij weer knetterlekker in je vel! Je ontdekt hoe jouw rode knop🎈 werkt en vooral hoe je hier bovenuit kunt stijgen.

Laat hier een reactie achter