Hoe leer je ‘NEE’ zeggen?

‘Nee’ zeggen, het klinkt zo gemakkelijk nietwaar. Toch merken wij in de praktijk dat er veel mensen zijn die het moeilijk vinden om ‘nee’ te zeggen. Met ‘nee’ zeggen neem je namelijk ruimte in voor jezelf. En voor sommigen is dat een hele klus. Sterker nog, ze krijgen het woord ‘nee’ letterlijk hun strot niet uit.

Wat is er zo moeilijk aan ‘nee’ zeggen?

Wanneer jij de negatieve overtuiging hebt dat ‘jij niet goed genoeg bent’ of als jij een dominante ouder hebt gehad of als jou is geleerd om ‘lief te zijn’ of ‘je aan te passen’, dan is ‘nee’ zeggen in de meeste gevallen heel moeilijk. Waarom? Omdat het je als kind heel systematisch is afgeleerd!

‘Nee’ zeggen klinkt dus misschien heel gemakkelijk in de ogen van een ander en je zult waarschijnlijk regelmatig het advies krijgen om vaker ‘nee’ te zeggen, maar áls je het al probeert lijkt het alsof ze niet naar je luisteren. Ze lijken je letterlijk niet te horen. Het wrange is, je hebt ze door de jaren heen zelf geleerd dat je gemakkelijk over te halen bent. Daar hoeven ze waarschijnlijk weinig moeite voor te doen.

Dus laat je het bij de volgende gelegenheid weer gaan. Op vragen als ‘Kun je zaterdag even op de hond passen?’ of ‘Kun je me even helpen met deze klus?’ zeg je automatisch ‘ja’. Ook al komt het helemaal niet uit of heb je er totaal geen zin in. En achteraf ben je teleurgesteld in jezelf 🤔 omdat je toch weer ‘ja’ hebt gezegd.

Hoe kun je ervoor zorgen dat ze je wel horen

Het begint ermee dat je allereerst leert luisteren naar jezelf. Dat je ‘nee’ zegt omdat je vanbinnen voelt dat het beter is voor jou. Dat betekent dat je jezelf op de eerste plaats gaat zetten. Erg lastig als je gewend bent om continu op de ander af te stemmen nietwaar?

We merken dat mensen vaak bang zijn dat ze hard moeten gaan gillen, boos moet worden 😡 of de ander moet gaan overschreeuwen. Maar niets is minder waar. Begin ermee om niet meteen ‘ja’ te zeggen. Zeg liever: “Is het goed dat ik daar even over nadenk”. Dit antwoord geeft je de ruimte om te voelen wat je echt wilt.

En als je ‘nee’ voelt, wacht dan niet te lang met antwoorden. Verzamel al je moed en ga jezelf vooral niet verontschuldigen. Ook geen uitleg geven waarom je ‘nee’ zegt. Want dan kun je de neiging krijgen om smoesjes te gaan verzinnen of halve leugens te vertellen. “Nee, helaas, gaat me niet lukken”, is voldoende. En dan verander je van onderwerp.

Herken je dit? Wil jij leren om echt ‘nee’ te zeggen? Niet door een aangeleerde truc of omdat een ander het zegt. Door het lezen van het boek ‘Knetterlekker in je vel’ ga je begrijpen waarom dit voor jou zo moeilijk is en krijg je belangrijke en inzichtelijke tools aangereikt waar je onmiddellijk mee aan de slag kunt.

Laat hier een reactie achter