Verslaafd aan je mobiel

 

De cijfers liegen er niet om. Schijnbaar kijken we gemiddeld drie uur per dag naar onze smartphone en pakken we het ding 10 keer per uur vast om berichten te checken, te swipen of iets op te zoeken. 

 

Kunnen we deze tendens nog veranderen? Of kunnen we er met z’n allen maar beter aan wennen dat niemand meer zonder mobiel kan functioneren. Waar je ook komt en waar je ook bent, overal lopen, fietsen, zitten mensen met een telefoon in de hand. Kregen jongeren een tijdje geleden hun eerste mobiel als ze naar de middelbare school gingen. Nu zien we kinderen van twee, drie jaar er al met eentje rondrennen. 

 

Dead battery anxiety, nomophobia, FOMO en smartphoneverslaving lijken inmiddels normale begrippen in onze samenleving.

 

José vertelt: “Het is zaterdagmiddag. Mijn zoon komt onverwacht langs en we besluiten op deze regenachtige middag samen even te gaan lunchen bij een plaatselijk eetcafeetje. Terwijl we wat zitten te kletsen komt er een groepje van twaalf meiden binnen. 

Ik schat ze tien, elf jaar en ze nemen plaats aan de grote houten tafel die al helemaal voor ze klaarstaat. Al snel blijkt het om een verjaardagsfeestje te gaan van een van de meisjes.

Moeder, die ook aanwezig is, heeft een high-tea voor hen gereserveerd. Voor een moment is ’t een drukte van jewelste: jas ophangen, stoel uitkiezen, even kletsen, drankje 🍹bestellen, maar na vijf minuten valt het me op dat het vrij stil is aan de tafel. 

Als ik opkijk zie ik dat alle meiden, op eentje na, met hun mobiel in de hand zitten. Selfies worden gemaakt en de duim scrolt snel door verschillende pagina’s heen. Af en toe laten ze een bericht of foto aan elkaar zien en wordt er gelachen. Het meisje zonder telefoon, die ook nog eens helemaal aan de buitenkant van de tafel zit, laten ze links liggen.

Ze zit wat stilletjes rond te kijken, haar jas nog aan.

Mijn zoon en ik kletsen er ondertussen vrolijk op los. Maar ik blijf daarnaast gefascineerd toekijken op welke manier de mobieltjes de hoofdrol lijken te spelen in het hele high-tea gebeuren. Mijn ogen worden als vanzelf getrokken naar het meisje met de jas. Op ’t moment dat er eten op tafel wordt gezet is er ineens beweging te bespeuren, want van alle cupcakes en taartjes moet een foto worden gemaakt. En eten schijnt ook te lukken met een mobiel in je hand. 

 

Het beeld laat me, ook als ik eenmaal thuis ben, niet los. De triestheid 😥van het hele gebeuren raakt me diep. Als ik het diezelfde week met een vriendin bespreek, die zelf een dochter van twaalf heeft, beaamt ze mijn bevindingen. “Normaal gedrag”, is haar reactie. “Op school wordt het gebruik van de mobiel zelfs gestimuleerd. En als je het ding afpakt breekt de hel los. En tja, voorbeeld doet volgen, ik kan er eerlijk gezegd zelf ook niet vanaf blijven!

 

De mobiel levert ons stress op, vermindert dratisch ons concentratievermogen, veroorzaakt slaapproblemen 😴 en maakt dat we minder empathisch worden. We maken schijnbaar minder verbindingshormoon aan, omdat we elkaar letterlijk minder in de ogen kijken.

 

Worden we gegijzeld door de mobiel, zijn we massaal verslaafd aan dopamine of is het gewoon de verveling en de beschikbaarheid die ons naar de smartphone doet grijpen? Wat denk jij? 

 

 

“Ik raak in paniek als ik mijn mobiel kwijt ben.”

“Als ik wakker ben check ik eerst mijn telefoon.”

“Eerlijk? Ik verlies liever mijn portemonnee dan mijn phone.”

“Ik ga zonder mobiel de deur niet uit.”

“Mijn mobiel heb ik altijd binnen handbereik.”

“Zonder mijn smartphone voel ik me verloren ☹️ .”

“Als de batterij bijna op is word ik zenuwachtig.”

“Ik wil altijd weten waar mijn Iphone is.”

 

Kijk ook naar onderstaande video’s.

TIPS OM TE MINDEREN

 • Vraag je af in hoeverre jij je gedrag wilt veranderen. Dus niet voor je partner, je moeder of je vriendin. Nee, echt omdat je er zelf last van hebt.
 • Pas als je bewust bent van je gedrag kun je er iets aan veranderen. Daarom is het belangrijk om eerst te onderzoeken hoe jij met je mobiel omgaat. 
 • Turf eens 1 volle dag hoe vaak en hoe lang je op je mobiel kijkt. Na een dag heb je meestal een duidelijk beeld van je gedrag. Misschien schrik je van de uitslag. Vaak heb je namelijk niet meer in de gaten dat je je mobiel oppakt en is het een automatisme geworden. Voor je het weet zit je een kwartier of half uur te scrollen en te kijken naar onzinnige dingen. Misschien ben je zelfs vergeten waarom je je mobieltje in eerste instantie hebt opgepakt.
 • Schoon je mobiel op. Haal onzinnige apps eraf. Een opgeschoonde mobiel zorgt, hoe gek het ook klinkt, voor een opgeruimd gevoel en meer energie.
 • Kijk ook hoe jij je notificaties hebt ingesteld. Is het echt zo belangrijk om te zien wat al je vrienden liken? Of wil je wel bij elke like een berichtje krijgen? Bedenk hoeveel tijd het kost. En voel op welke manier het je afleidt.
 • Ben ervan bewust dat social media zo is gemaakt dat jij blíjft kijken. Niet omdat het allemaal zo interessant is, maar social media probeert gewoon zolang mogelijk je aandacht vast te houden. Hoe langer jij op je telefoon kijkt des temeer reclames jij gaat zien. 
 • Ons brein wil graag alles weten en op de hoogte blijven van belangrijke dingen. Maar vraag je eens af: “Hoe belangrijk is het om te weten wat iemand aan de andere kant van de oceaan voor ontbijt 🥪☕️ aan het eten is?”
 • Haal alle onzinnige games van je mobiel af. Ook zij zijn gemaakt om jouw aandacht en tijd op te slurpen. 
 • Wanneer je minder afhankelijk wilt zijn van je mobiel, neem hem dan niet overal in huis mee naartoe. Leg hem op een vaste plek. Het zorgt ervoor dat je niet de hele tijd de neiging krijgt ernaar te pakken. 
 • Gebruik je mobiel niet als wekker. Want dan is je mobiel namelijk het eerste wat je ’s ochtends in je handen hebt.
 • In het begin is het misschien best lastig om jezelf te beperken, maar je zult merken dat het uiteindelijk veel rust, energie en ruimte geeft.
 • Geef jezelf de tijd om te veranderen. Je gedrag is niet in 1 dag ontstaan en zal ook niet in 1 dag verdwijnen.
 • Wanneer je jezelf meer onder controle hebt komt de leuke kant 🙂 van het minderen. 
 • Want dan kun je je mobiel gaan gebruiken waarvoor hij is bedoeld: om in contact te blijven met de mensen die je echt lief 

4 basistips voor meer energie

Vaak maken we het leven ingewikkeld en creëren we een hoop drama en gedoe.

Drama en gedoe onttrekt echter energie, het maakt je leeg, moe en futloos.

Als je gaat begrijpen waarom je dit creëert wordt alles ineens veel simpeler. 

Vaak is drama en gedoe niets meer dan een mechanisme dat je inzet omdat je bepaalde emoties liever niet wilt voelen.

Durf jij jezelf toestemming te geven gewoonweg jezelf te zijn, met alles wat je voelt, denkt, doet en ervaart? 

Wanneer je deze diepgaande inzichten gaat toepassen in je dagelijks leven geeft dat ruimte, want je hoeft jezelf niet langer te verstoppen.

En meer ruimte in jezelf ervaren geeft per direct meer energie! 

Daarnaast zijn er 4 basistips 🥗😴🤸‍♂️🤪 die je kunt gebruiken om je energieniveau op peil te brengen en op peil te houden.

eten, slapen, bewegen en gek doen🤪

Gebruik deze 4 tips als basis om je energieniveau op peil te brengen en te houden.  

eten

Hoe goed zorg jij voor je lichaam?
Maak contact met je lijf en voel welke voeding jij jezelf geeft.

Gezonde 🥑, biologische, verse voeding en minder suiker eten geeft per direct meer energie!

slapen

Hoeveel slaap heb jij nodig? Het gaat niet om de slaap die jij jezelf gunt, maar 😴 die je nodig hebt!

Voldoende en op tijd gaan slapen, jezelf af en toe een powernapje tussendoor gunnen, geeft energie!

bewegen

Beweeg jij voldoende?
Je voelt meestal aan lijf of je die dag voldoende beweging🤸‍♂️hebt gehad.

Voldoende en regelmatig bewegen, iets doen met je lijf wat je echt leuk vindt, geeft energie!

gek doen

Hoe vaak kijk je naar jezelf of de ander met een glimlach? Voel eens even hoeveel plezier jij ervaart.

Gek doen 🤪, lachen, voelen dat je leeft en de dagelijkse routine doorbreken geeft energie!

ETEN

Eten staat niet voor niets als eerste tip beschreven. Het blijkt dat 70% van je energieniveau bepaald wordt door wat je eet. Ben jij je bewust van het eten dat je tot je neemt?

Eet je gezonde producten of kies je toch liever voor het ongezonde eten dat je telkens weer voorbij ziet komen in reclames? De zak chips, de hamburgers, frietjes 🍟, koekjes 🍩 en vele soorten frisdranken. De supermarkten liggen er vol mee. 

En dan blijkt ook nog dat gezonde producten over het algemeen duurder zijn dan ongezonde producten. Wat de verleiding om het te kopen nog groter maakt. Waarom is gezond eten eigenlijk duurder?

SLAPEN

Hoe jij je voelt en hoeveel energie je hebt op een dag kan heel veel te maken hebben met een goede of slechte nachtrust. Een goede nachtrust 😴 is essentieel voor je gezondheid.

Naast uitgerust wakker worden herstelt je lichaam terwijl je slaapt en slaap houdt tevens je hersenen gezond. Daarnaast heeft voldoende slaap direct effect op je geheugen en je concentratievermogen.

Leuk om te weten, maar wat als je niet kunt slapen 🥴? Zo kan het zijn dat je moeilijk inslaapt, weinig slaapt, vaak wakker wordt of erg vroeg wakker wordt. Je begrijpt dat dit je energieniveau behoorlijk kan beïnvloeden. Helpt een pilletje je beter slapen?

 

 

🤣

“Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!” 
 

Eten, slapen, bewegen en gek doen zijn 4 basistips om in je energie te blijven. 

Daarnaast geeft ‘helemaal jezelf mogen zijn’ en ‘ontstressen’ 🧘🏽‍♀️ heel veel energie. Hoe dat werkt kun je lezen in het boek ‘Knetterlekker in je vel’Dit boek kan je helpen om het beste uit jezelf en het leven te halen. 

Hoe blijf je in je energie?

In je energie blijven is voor sommigen een hele klus. Hoe zit dat bij jou? 

 

Kom jij moe uit je bed?

Heb je moeite met op gang komen?

Of heb je aan het einde van de dag geen energie meer?

Heb je last van de energie van anderen?

Pieker je veel?

Heb je slaapproblemen?

 

Misschien kunnen onderstaande weetjes je helpen.

hoe blijf je in je energie?

lege batterij door je mobiel

Wist jij dat een telefoon letterlijk energie uit je lijf kan trekken?

De een is er gevoeliger voor dan de ander, maar ben je ervan bewust dat een mobiele telefoon 📲 invloed heeft op je energieniveau.  

Soms zijn klachten als hoofdpijn, vermoeidheid of slaapstoornissen te wijten aan het continu bij je dragen of het teveel bezig zijn met je mobiel. 

Dus misschien handig om je telefoon wat vaker opzij te leggen. Leg hem vooral niet naast je bed en zeker niet onder je kussen. 

Heb je slaapproblemen? Een uur voor je gaat slapen niet meer met je mobiel in de weer zijn helpt enorm om beter in en door te slapen.

energie eten

Wist jij dat 70% van je energieniveau bepaald wordt door wat je eet. En wist je dat biologische producten tot 60% meer voedingsstoffen bevatten? Je eten is dus enorm belangrijk.

Blijf dicht bij jezelf als het om eten gaat. Voel wat jouw lichaam nodig heeft of waar het goed op reageert. Af en toe zondigen kan geen kwaad, maar het bewust omgaan met voedsel levert je heel snel energie op. 

Heb je slaapproblemen? Eet een banaan voor het slapengaan. Deze gele rakker 🍌 heeft namelijk een zeer positieve invloed op je slaapgedrag.

Je kunt dus letterlijk gezonde, positieve energie eten. 

Loslaten geeft energie

Wist jij dat loslaten wat niet meer bij je hoort heel veel energie oplevert?

Schud de boel eens lekker op. Gooi of geef weg wat je niet meer nodig hebt. Je huis schoonmaken, ontstressen, je hoofd leegmaken, maar ook energie van anderen loslaten. Weg met alles wat je belemmert of teveel ruimte inneemt. Soms even slikken, maar je krijgt er enorm veel voor terug.

Moeite met loslaten? Je kunt het leren: begin met één kast. Alles wat je een jaar niet hebt aangeraakt. Hup, weg ermee.

Laat je inspireren door de natuur. Een boom laat niet voor niets elk jaar opnieuw zijn bladeren vallen. 

Knetterlekker in je vel

In het boek ‘Knetterlekker in je vel’ nemen we je mee naar het land waar jij schittert en straalt als de zon ☀️, huilt als een storm in de nacht en danst als de regendruppels 💦 in de wind. Het land waar je alles kunt creëren, want vanuit onze visie kun je iedere dag je leven opnieuw vormgeven. Jij bent de creator, de schepper van jouw levensverhaal. Klinkt goed nietwaar? De creator 💖 worden van je eigen leven. En toch? Waarom klinkt het zoveel gemakkelijker dan het is?

Hoe lekker zit jij in je vel?

Er zijn mensen die in banen zitten waar ze gewoonweg niet gelukkig zijn. Er zijn mensen die in relaties blijven zitten die allang niets meer 💔 met liefde te maken hebben. Er zijn mensen die vast blijven houden aan hun onzekerheid en angsten. Er zijn mensen die zichzelf klein blijven houden, simpelweg omdat er altijd anderen zijn die beter, leuker, groter zijn. Er zijn mensen die hun leven leiden als levende doden.

Wij verbergen feitelijk onszelf, ons leven, onze gevoelens onder een laag van onechtheid. Dit wordt zeker versterkt door alle social media 📲 berichten, waarbij we vooral de mooie kanten van het ons leven willen belichten en het aantal likes mede ons zelfbeeld beïnvloedt. Maar wie houden we nu eigenlijk voor de gek?

Onszelf voor de gek houden, we zijn er goed in geworden.

In onze maatschappij wordt ons namelijk systematisch geleerd ons gevoel weg te denken: ‘nu niet’, ‘eerst nog dit of dat’, ‘ik wil niet dat mijn baas dit weet’, ‘druk, druk, druk’. We leren elkaar dat gevoel niet altijd uitkomt en je gaat het wegdenken, onderdrukken of verstoppen. Het moet ergens naartoe nietwaar?

Gevoel laat zich echter niet wegdenken. Hoe hard je ook probeert, het komt altijd weer ergens tevoorschijn. Om een voorbeeld te noemen: bij spanningshoofdpijn verplaats je een emotioneel probleem naar het ervaren van een fysieke kwaal. Meestal blijkt er met je hoofd niets aan de hand te zijn, maar ja, je ligt wel met hoofdpijn op de bank. Misschien ga je extra vroeg naar bed, hup paracetamol erin, en hoop je dat de volgende dag de hoofdpijn weer weg is. Voor even heb je rust, maar helaas niet op de goede manier. Er is schijnbaar iets wat je spanning oplevert.

Wanneer je jezelf toestaat dat je alles mag voelen en dit gevoel als leidraad gaat gebruiken, verandert er iets belangrijks. Dan ga je voelen waar de spanning vandaan komt en dan ga je daarmee aan de slag. Je gaat je dus minder richten op de hoofdpijn zelf, maar meer op de oorzaak achter de hoofdpijn: je zegt bijvoorbeeld tegen je vriendin dat je een ander keertje wilt gaan shoppen 👗 of tegen je vriend dat je niet mee gaat golfen🏌️‍♂️. Niet omdat je hoofdpijn hebt, maar omdat je gewoon geen zin hebt of gewoon een dagje voor jezelf nodig hebt. Misschien vind je het eng om eerlijk te zijn en ben je bang dat ze je niet meer zo leuk en aardig vindt als je ‘nee’ zegt. Maar je gevoel volgen geeft uiteindelijk knetterveel ruimte en rust in je hoofd.

Wanneer je gaat denken met je gevoel wordt kwetsbaarheid je kracht!

Wil jij leren denken met je gevoel? Wil je ook knetterlekker in je vel zitten? Wil jij met jezelf aan de slag? Het boek ‘Knetterlekker in je vel’ neemt je in 5 praktische en heldere stappen mee naar een leven waar je leert om weer helemaal jezelf te zijn. Met alles wat je voelt en denkt.

Wil jij ook gewoon rust in je hoofd?

Een overvol hoofd, het gevoel hebben dat je kop de hele dag op volle toeren draait. Heel veel mensen hebben er last van. Het kan op den duur tot uiteenlopende klachten leiden. Je kunt je opgebrand, uitgeput of zelfs de hele dag moe voelen, zelfs als je verder geen lichamelijke inspanningen verricht. Piekeren, nadenken of alles rationaliseren kost namelijk ontzettend veel energie.

Rust in je hoofd. Heerlijk! Moet je daarvoor eerst op vakantie naar Griekenland 🌞 of Bali 🏝? Of kun je die rust in je hoofd ook zelf creëren? Ja, natuurlijk kun je dat. Maar het is wel belangrijk om je eerst te realiseren dat de onrust in je hoofd je wat oplevert.

Die onrust creëer je namelijk zelf

Met een doel. De onrust houdt je namelijk vandaan bij datgene waar je echt mee bezig wilt zijn. En waarom zou je dat doen kun je je dan afvragen? Want onrust brengt je slapeloze nachten, uren van gepieker, misschien zelfs niet meer weten wat of hoe. Je lijf voelt gespannen, omdat onrust vaak niet alleen in je hoofd, maar ook letterlijk in je lijf gaat zitten. Wanneer je geen rust hebt in je hoofd neem je beslissingen die niet kloppen, omdat je uit verbinding bent met jezelf.

Hoe verbind je met jezelf?

Verbinden met jezelf? 💖 Hoe doe je dat? Dat zijn we een beetje aan het vergeten. Verbinden met jezelf betekent tijd nemen voor jezelf. Je niet laten afleiden door drama en gedoe, door alles waar je geen invloed op uit kunt oefenen en door los te laten wat je onrust oplevert. Verbinden met jezelf betekent uit je hoofd en in je gevoel. Maar als je gewend bent om de hele dag in je hoofd te zitten, weet je vaak niet meer wat je voelt.

Leer je hoofd uit te zetten

Net als je telefoon of de tv is het belangrijk om ook regelmatig je hoofd uit te zetten. Gewoon nergens mee bezig zijn of nergens aan denken is lastiger dan je denkt. Dan gaat piekeren je misschien zelfs beter af. Creëer elke dag een moment van rust en ruimte. Dit vraagt, zeker in het begin, aandacht en training. Het komt helaas niet als vanzelf aanwaaien. Maar hoe vaker je dit doet hoe prettiger je het gaat vinden.

Begin met jezelf te trainen om elke dag minimaal 15 minuten ME-TIME te nemen. Gewoon even niets. Geen tv, geen mobiel 📴, geen muziek, geen social media. Gewoon even jij met jezelf. Het klinkt heel simpel, maar is in de praktijk soms nog best lastig. Je zult echter merken dat als jij heel bewust elke dag je hoofd even 15 minuten op stil zet, alle zorgen uit je hoofd weg laat waaien, dit heel snel meer energie oplevert. Daarnaast is het knetterbelangrijk om te begrijpen waarom je de onrust in je hoofd creëert. En hoe je weer kunt leren denken met je gevoel inplaats van je gevoel weg te denken.

In het boek ‘Knetterlekker in je vel’ schrijven we over hoe je weer optimaal kunt leren verbinden💖 met jezelf. Of kijk bij de cursus ‘Tijd voor jezelf’.

Een contract vraagt om een bubbels!!

Een contract ondertekenen bij een grote uitgever als Kosmos Uitgevers vraagt om een moment van stilte 🤔 Juist ja… om het contract even grondig door te nemen.

Marieke Soons, ons aquirerend redacteur, vertelt, terwijl ze alvast de champagnefles 🍾 opent, hoe bijzonder het is dat we zijn geselecteerd: ‘Er komen gemiddeld tussen de 20 en 30 manuscripten per dag binnen. Het feit dat jullie eruit zijn gepikt is een zeldzaamheid. Meestal geven we boeken uit van mensen die al bekend zijn zoals Erica Terpstra, Jamie Oliver, Isa Hoes, of bijvoorbeeld Kelly Weekers. Dus jullie mogen absoluut trots zijn!’.

Na het doornemen en ondertekenen van het contract is het tijd voor bubbels. Héél veel bubbels om het te vieren!! 🥂 🥂 Het boek ‘Knetterlekker in je vel’ gaat het Kosmos logo dragen. Wij zijn super trots!

Nathalie en Jose met o.a. de aquirerend redacteur en eindredacteur van Kosmos Uitgevers in Utrecht

Hoe leer je ‘NEE’ zeggen?

‘Nee’ zeggen, het klinkt zo gemakkelijk nietwaar. Toch merken wij in de praktijk dat er veel mensen zijn die het moeilijk vinden om ‘nee’ te zeggen. Met ‘nee’ zeggen neem je namelijk ruimte in voor jezelf. En voor sommigen is dat een hele klus. Sterker nog, ze krijgen het woord ‘nee’ letterlijk hun strot niet uit.

Wat is er zo moeilijk aan ‘nee’ zeggen?

Wanneer jij de negatieve overtuiging hebt dat ‘jij niet goed genoeg bent’ of als jij een dominante ouder hebt gehad of als jou is geleerd om ‘lief te zijn’ of ‘je aan te passen’, dan is ‘nee’ zeggen in de meeste gevallen heel moeilijk. Waarom? Omdat het je als kind heel systematisch is afgeleerd!

‘Nee’ zeggen klinkt dus misschien heel gemakkelijk in de ogen van een ander en je zult waarschijnlijk regelmatig het advies krijgen om vaker ‘nee’ te zeggen, maar áls je het al probeert lijkt het alsof ze niet naar je luisteren. Ze lijken je letterlijk niet te horen. Het wrange is, je hebt ze door de jaren heen zelf geleerd dat je gemakkelijk over te halen bent. Daar hoeven ze waarschijnlijk weinig moeite voor te doen.

Dus laat je het bij de volgende gelegenheid weer gaan. Op vragen als ‘Kun je zaterdag even op de hond passen?’ of ‘Kun je me even helpen met deze klus?’ zeg je automatisch ‘ja’. Ook al komt het helemaal niet uit of heb je er totaal geen zin in. En achteraf ben je teleurgesteld in jezelf 🤔 omdat je toch weer ‘ja’ hebt gezegd.

Hoe kun je ervoor zorgen dat ze je wel horen

Het begint ermee dat je allereerst leert luisteren naar jezelf. Dat je ‘nee’ zegt omdat je vanbinnen voelt dat het beter is voor jou. Dat betekent dat je jezelf op de eerste plaats gaat zetten. Erg lastig als je gewend bent om continu op de ander af te stemmen nietwaar?

We merken dat mensen vaak bang zijn dat ze hard moeten gaan gillen, boos moet worden 😡 of de ander moet gaan overschreeuwen. Maar niets is minder waar. Begin ermee om niet meteen ‘ja’ te zeggen. Zeg liever: “Is het goed dat ik daar even over nadenk”. Dit antwoord geeft je de ruimte om te voelen wat je echt wilt.

En als je ‘nee’ voelt, wacht dan niet te lang met antwoorden. Verzamel al je moed en ga jezelf vooral niet verontschuldigen. Ook geen uitleg geven waarom je ‘nee’ zegt. Want dan kun je de neiging krijgen om smoesjes te gaan verzinnen of halve leugens te vertellen. “Nee, helaas, gaat me niet lukken”, is voldoende. En dan verander je van onderwerp.

Herken je dit? Wil jij leren om echt ‘nee’ te zeggen? Niet door een aangeleerde truc of omdat een ander het zegt. Door het lezen van het boek ‘Knetterlekker in je vel’ ga je begrijpen waarom dit voor jou zo moeilijk is en krijg je belangrijke en inzichtelijke tools aangereikt waar je onmiddellijk mee aan de slag kunt.

Scheiden doe je niet zomaar!

Het voelt bijna paradoxaal. Het aantal scheidingen💔 loopt jaarlijks nog steeds op, dus je zou haast denken dat scheiden een gemakkelijke beslissing is. Voor een buitenstaander kan dit misschien inderdaad het geval lijken, maar het tegendeel blijkt in de praktijk waar te zijn. Meestal worstelen mensen al jaren met de vraag: ‘Blijf ik in deze relatie of toch liever uit elkaar?’

Veel beslissingen worden genomen uit angst!

Het blijkt dat mensen de beslissing om ‘niet uit elkaar te gaan’ vaak baseren op angstgevoelens. ‘Kan ik het wel alleen?’ en ‘Wie gaat alle rekeningen betalen?’. Maar ook de angst om met de kinderen op een flatje te eindigen of iets simpels als niet op vakantie willen gaan in je eentje. Zoveel onbeantwoorde vragen en gevoelens zorgen er veelal voor dat het onderwerp ‘Willen we nog verder met elkaar?’ niet wordt uitgesproken of steeds opnieuw wordt uitgesteld. Of je blijft bij elkaar ‘uit liefde voor je kinderen’. Omdat je hen een scheiding niet wilt aandoen.

Maar wat is dan liefde?

Het aantal vechtscheidingen stijgt dramatisch, meestal gaat dit ten koste van de kinderen.👫 Want als je niet of nauwelijks met elkaar praat tijdens je relatie wordt praten vaak nog lastiger als je besluit om uit elkaar te gaan. In steeds meer scheidingen kunnen voormalige partners zelfs niet meer op een normale manier met elkaar communiceren. Hoe komt het zover? En is ‘Scheiden in liefde’ überhaupt wel mogelijk? Kun je na een scheiding leren in liefde naar elkaar te kijken en elkaar het geluk te gunnen?

In het boek ‘Knetterlekker in je vel’ schrijven we over de liefde. Liefde begint namelijk altijd met de liefde voor jezelf. Hoe zit dat bij jou? Kun jij met een open hart 💖 kijken naar jezelf, naar anderen, naar het leven?

Ken jij je rode knop?

Ieder mens ontwikkelt door de jaren heen een eigen beschermingsmechanisme, ofwel een rode knop🎈. Een mechanisme is bedoeld om jou te beschermen tegen emoties en/of gevoelens, waar je niet goed raad mee weet. Lees hier het verhaal van Jan-Willem:

Het vliegtuig landt en Jan-Willem haalt opgelucht adem. Hij moet met zekere regelmaat naar het buitenland voor werkzaamheden en is altijd weer blij als hij veilig aan de grond staat. Liever zou hij zelf met de auto rijden, maar dat kost teveel tijd. En tijd is geld.

Jan-Willem houdt enorm van controle. Zijn functie als Managing Director vraagt dat ook van hem. Resultaten, omzetcijfers en weer veilig op de grond belanden beheersen hem in zijn functie. Aan de buitenkant heeft hij alles op orde; goede baan, mooie vrouw, dikke auto 🚘 en dito huis 🏡. Echter, wat Jan-Willem ook doet, wat hij ook bereikt, nooit voelt hij zich goed genoeg. Nooit kan hij tevreden zijn met zichzelf en zijn leven. Er gaat geen dag voorbij of hij raakt één of meerdere malen in paniek. Een rotgevoel dat hij geleerd heeft te negeren. ‘Alles onder controle houden’ beheerst zijn leven dusdanig dat de angst voor het verliezen ervan hem nog panischer maakt.

‘Sterk zijn’ is zijn rode knop!

Als kind is Jan-Willem gepest en werd hij genegeerd. Niemand die dat weet, niemand die dat aan hem ziet. In zijn functie weet hij precies wat er van hem wordt verwacht en hij is er goed in. De controle beheerst zijn leven. Het kost hem energie en geeft hem in momenten een gevoel van diepe intense leegte. Hij durft zich niet te verbinden met zichzelf, laat staan met de mensen om hem heen. Iets in hem is bang voor mensen, bang om gekwetst te worden, bang dat ze hem zullen raken. Hij kent de pijn. Ergens is ook hij enorm bang voor zichzelf. Bang dat zijn gevoelens hem zullen overweldigen of bedelven. Dat hij om zich heen gaat slaan, gaat lijken op een alles vernietigende, spuwende vulkaan 🌋 of juist nergens meer toe in staat is!

Jan-Willem is zich heel bewust van zijn negatieve overtuiging en het mechanisme dat daarmee wordt aangestuurd. Hij moet hier vanaf zien te komen. Hij wil dit niet meer! Maar Jan-Willem is bang dat, als hij de controle loslaat, hij de daarmee loskomende gevoelens van pijn en verdriet niet aankan. Dat hij er aan onderdoor gaat. Er niet meer uitkomt. Daarnaast heeft hij een duidelijk motto: ‘Gevoelens zijn voor watjes, daar kun je geen bedrijf mee groot maken!’ En dan? Hoe nu verder?

Herken jij jezelf in het verhaal van Jan-Willem? Met het boek ‘Knetterlekker in je vel’ ga je in vijf stappen naar een leven zonder zonder angsten, saboterende gedachten en beperkende negatieve overtuigingen, oftewel: binnen no time zit jij weer knetterlekker in je vel! Je ontdekt hoe jouw rode knop🎈 werkt en vooral hoe je hier bovenuit kunt stijgen.

Waarom bepaalde tips niet werken voor jou!

Op internet, in tijdschriften, op Facebook en Instagram worden we overspoeld met tips en tricks voor een gelukkiger leven. Over hoe onze passie te volgen of gezond te leven. Als je de tips leest klinken ze in de meeste gevallen erg logisch en misschien denk je wel: ‘Had ik zelf ook wel kunnen verzinnen.’ Maar waarom werken deze super logische tips dan niet voor jou?

Hoe komt het dat de reep chocolade 🍫 of dat taartje 🍰 het telkens weer wint?

Wanneer je af wilt vallen weet je zelf ook wel dat het beter is om die heerlijke reep chocolade te laten liggen, een kleiner portie op te scheppen of meer te bewegen. Hoe komt het dat zoveel mensen het voornemen hebben om af te vallen aan het begin van het nieuwe jaar en ze een paar maanden later weer in hetzelfde patroon zijn beland?

We noemen dat zelfsabotage!

En deze zelfsabotage wordt aangestuurd door een negatieve overtuiging over jezelf! Dit is een ingenieus mechanisme. We onderschatten vaak de kracht van een negatieve overtuiging die jouw leven achter de schermen aanstuurt. Het lastige is dat deze negatieve overtuiging een heel leven met je meeloopt en zich vermomt in allerlei mechanismen (je rode knop). Vandaar dat je hem niet zomaar aan de kant kunt zetten met een tip of trick. Jammer maar helaas. Maar je kunt wél leren hem te overstijgen!

Een negatieve overtuiging kan zijn: ‘ik kan het niet’ of ‘ik ben niet goed genoeg’. Een negatieve overtuiging ontstaat in de meeste gevallen door je opvoeding of door woorden, blikken, gebaren die vroeger door mensen werden gezegd of gegeven. Een negatieve overtuiging is kort, krachtig, sterk en houdt je klein! Dus je kunt je voorstellen dat een sterke negatieve overtuiging je heel erg tegen kan werken als je bijvoorbeeld probeert af te vallen. En als het dan weer niet lukt denk: “Zie je wel ik kan het toch niet”.

Wil jij graag weten hoe het wel kan werken voor jou? Wil jij écht aan de slag met jezelf? Door het lezen van het boek ‘Knetterlekker in je vel’ kom je te weten wat jij nodig hebt om echt veranderingen aan te brengen in je leven!